Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Ontdek Fort Edam

29/08/2018 van 10:00 - 18:00


Vaar mee over het Markermeer langs de verschillende forten van de Stelling van Amsterdam! En bezoek een van de best bewaarde forten, het Fort Edam.

bezoek fort edam met bootIn de zomervakantie kunt u mee varen op deze prachtige boottocht over het weidse Markermeer. Tijdens de vaartocht vaart u langs de diverse forten van de Stelling van Amsterdam, zoals Vuurtoreneiland en Forteiland Pampus. Vanaf een van de buitendekken van het schip de Stortemelk heeft u daar een prachtig uitzicht op. Na 2,5 uur varen komt u aan in de haven van het pittoreske stadje Edam voor een bezoek aan het Fort. Het Fort bij Edam is een van de best geconserveerde onderdelen van de Stelling van Amsterdam. Het fort heeft meerdere ingerichte vertrekken, zoals de radiokamer, waardoor het verhaal van het fort en de Stelling van Amsterdam op een beeldende manier aan u wordt uitgelegd. Voor kinderen is er een leuke speurtocht aanwezig. Kortom een leuk dagje uit in de zomervakantie voor de hele familie! . Na het bezoek aan het Fort kunt u weer heerlijk mee terugvaren of het stadje Edam bezoeken om daarna met de streekbus terug naar Amsterdam te gaan. Als u mee terug vaart bent u rond 18.00u weer terug in Amsterdam.

In combinatie met Fietstocht

Vaar mee naar het Fort bij Edam en fiets daarna door het prachtige Waterland (een fietstocht van ongeveer 1:30 uur), via een van de mooiste dorpen Broek in Waterland, terug naar Amsterdam. U kunt uw eigen fiets meenemen of een huurfiets bij ons bestellen die u in Amsterdam-Noord weer aflevert, vlak naast de veerpont naar Amsterdam C.S.

Prijzen:

  1. €27,50 – Volwassene Retour
  2. €24,50 – Stadspas Amsterdam Retour
  3. €14,50 – Kinderen 4 t/m 17 jaar Retour
  4. gratis – Kinderen tot 4 jaar
  5. €21,50 – Volwassene Enkele reis
  6. €26,50 – Volwassene Enkele reis + Fiets
  7. €34,00 – Volwassene Enkele reis + Huurfiets
  8. inclusief entree Fort Edam

Inschepen 9.30u, vertrek schip 10.00u

Opstapplaats Steiger 14 (IJ-zijde Amsterdam Centraal naast GVB ponten)

Groepen vanaf 25 personen graag contact opnemen via mail of telefoon

boottocht naar fort edam
bezoek fort edam

Programma Vaartocht Fort Edam


09.30u: Inschepen bij Steiger 14, achter Amsterdam C.S.
10.00u: Vertrek schip voor de vaartocht over het Markermeer naar Fort Edam
12.30u: Aankomst haven Edam
12.30 – 15.00u: Bezoek aan Fort Edam
15.30u: Vertrek schip naar Amsterdam
18:00u: Aankomst Steiger 14 achter Amsterdam C.S.

Als de weersomstandigheden daartoe aanleiding geven, kunnen tijden en vaarroute afwijken. Aan het begin van de vaart wordt u hiervan op de hoogte gesteld.

Het Fort bij Edam


Het Fort bij Edam is in het begin van de twintigste eeuw gebouwd als het meest noordoostelijk gelegen onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Hoofdtaak van het Fort bij Edam was de bescherming van de regio Amsterdam tegen vijandelijke aanvallen vanuit het noorden. Essentieel onderdeel van die verdediging was tevens het onderwater zetten (inunderen) van het poldergebied ten noorden van Edam. Alhoewel de officieren en manschappen na de mobilisatie van 1914-1918 uit het fort zijn vertrokken, met medeneming van de bewapening, is het Fort bij Edam nu een van de best geconserveerde onderdelen van de Stelling van Amsterdam die sinds 1996 op de Lijst van het Werelderfgoed van de Unesco staat.schip stortemelk amsterdam enkhuizen

Het Schip


De Stortemelk is een historische veerboot uit 1964, gebouwd in Noorwegen. Het schip heeft eerst als veerboot tussen Denemarken en Zweden gevaren waarna ze rond 2000 naar Nederland kwam om zeehondtochten op de Waddenzee te varen. Het meest bekend is de Stortemelk van haar tijd bij de Eigen Veerdienst Terschelling (EVT). Tussen 2009 tot 2012 heeft ze de veerdienst tussen Harlingen en Terschelling gevaren. Maar de Stortemelk werd slachtoffer van de jarenlange veerbotenoorlog tussen de EVT en Rederij Doeksen. Bij het opheffen van de EVT kwam zij stil te liggen. In april 2015 heeft Rederij het IJ haar naar Amsterdam gebracht waar ze is omgebouwd tot een karaktervol passagiersschip, te huur voor feesten en uitjes. Daarnaast organiseert Rederij het IJ MiniCruises op de Stortemelk voor individuelen.

Gegevens

Datum:
29/08/2018
Tijd:
10:00 - 18:00
Evenement Categorieën:
,